21 Ağustos 2012 Salı

Metropolis M - The September Issue Unfashionably good!

4 portretten van pas afgestudeerde veelbelovende kunstenaars: Suat Ögüt, Iva Supic Jankovic, Joyce Overheul, Arnar Ásgeirsson
Suat Ogut (1986) is afkomstig uit Turkije. Tot 2007 studeerde hij kunst aan de universiteit van Istanbul. Na een paar jaar te hebben gereisd, streek hij neer bij het Gentse HISK, het Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen. Op het moment van de open dagen aldaar ging ook de stadstentoonstelling TRACK van start. Ahmet Ogut - de broer van Suat- stal er de show met een aan Magritte refererende heliumballon op een braakliggend terrein. Suat vertelt dat ze thuis met zijn achten zijn: allemaal kunstenaars, kunstdocenten en een muzikant. In zijn atelier toont hij een montage van rellen en betogingen. Hij heeft de beelden van het internet geplukt en ze aan elkaar gelijmd als een grote, universele opstand. Op de achterzijde van het scherm bevindt zich een man die in zijn eentje revolutionaire geluiden nabootst. Hij doet geweerschoten en sirenes na en maakt daarbij een kabaal dat tot ver in het gebouw te horen is. 

In 2010 werden in Turkije een veertigtal militairen opgepakt. Ze werden ervan verdacht een staatsgreep te willen plegen tegen premier Erdogan. De demonstraties rondom de militaire coup spelen een grote rol in het werk van Ogut. Hij verzamelde zoveel mogelijk slogans en schreef er klassieke Turkse muziek bij, resulterend in de cd Revolution I Love You. Bij de muziek hoort een video waarin Ogut een koortje heeft samengesteld met mensen die de slogans lyrisch verklanken. Geen enkel bestaand koor zag iets in het plan, benadrukt hij. Klassieke Turkse muziek is blijkbaar een conservatieve aangelegenheid. 

In een zaaltje van het HISK vindt een groepstentoonstelling plaats waar Ogut een andere video toont. Een netjes uitgedoste dat rondjes rijdt door een aardappelveld. Ik heb het gevoel dat de manier waarop Ogut met geweld omgaat in de toekomst wel eens erg verdienstelijk zou kunnen zijn. Humor, politiek en iets onmiskenbaar: voor mij zat het goed. 

Els Fiers
kunsthistoricus,

Hiç yorum yok: